Jakie są dobre kombinacje składników w świeżo wyciskanych sokach?

Nikogo nie trzeba chyba przekonywać, że świeżo wyciskany sok to bomba witamin i minerałów. Płynna forma jest o wiele lepiej przyswajalna dla organizmu niż jedzenie całych owoców lub warzyw. Wypicie soku z dowolnych składników zawsze jest korzystne i wskazane, trzeba jednak zdawać sobie sprawę z tego, że określone kompozycje mogą wywoływać dobroczynny skutek w pożądanych obszarach – potrafią bowiem dodawać energii lub wyciszać przed snem, poprawiać trawienie albo rozświetlać skórę. Sprawdźmy, jakie są najpopularniejsze kombinacje owoców i warzyw, które można przygotować za pomocą wyciskarki Kuvings.

Z czego zrobić sok oczyszczający?

Świeżo wyciskane soki potrafią przyczynić się do oczyszczenia organizmu z toksyn, wspomagają także odchudzające diety. Pomagają pozbyć się szkodliwych substancji nagromadzonych w ciele, co daje poczucie lekkości, a także poprawia odporność oraz wygląd skóry. W kompozycjach detoksykujących nie może zabraknąć zielonych warzyw, w szczególności łodygi selera i liści szpinaku. Na szczęście ich smak można śmiało przełamać liśćmi mięty, cytryną, jabłkiem i grejpfrutem.

Jak podnieść poziom energii?

Warto zacząć dzień od orzeźwiającego soku wyciśniętego z owoców. Pobudzenie o poranku zagwarantują ananas lub pomarańcze, dobrze jest dodać do nich cytrynę, natkę pietruszki, ogórka albo szpinak. Natomiast buraki, jako obfite źródło żelaza, potrafią dodać energii i poprawić nastrój w dowolnym momencie dnia.

Co jest najlepsze na trawienie?

Przemianę materii wzmocni koktajl z nawadniających składników o niskiej zawartości cukrów, za to bogatych w błonnik. Należy pamiętać przede wszystkim o korzeniu selera i pietruszki, brokule i jarmużu. Warzywom tym dobrze zrobi towarzystwo cytryny i jabłka, które urozmaicą ich smak, oraz przypraw – kurkumy i imbiru.

Opublikowano w Blog