Sok większości z nas kojarzy się ze zdrowym i polecanym w diecie posiłkiem. Musimy jednak wiedzieć jakie soki są naprawdę zdrowe i kto nie powinien w ogóle pić soków owocowych. Zaznaczmy, że pisząc „soki” mamy na myśli te wyciskane ze świeżych warzyw, owoców i ziół a nie nektary i napoje ze sklepowych półek.
Zacznijmy od podstaw obowiązujących zarówno dzieci jak i dorosłych. Aby skorzystać z dobroci i wartości soków z wyciskarki należy zwrócić uwagę by nie były one oparte wyłącznie na owocach. Wyciskarka to urządzenie, które idealnie wyciska warzywa i zioła i właśnie takie soki są najbardziej wartościowe w każdej diecie. Oczywiście dla smaku możemy dodać do niego również owoce, ale większość składników powinny stanowić właśnie warzywa!
Owoce powinniśmy najczęściej zjadać w całości ponieważ są w tej formie bardziej wartościowe. Sok owocowy to głównie woda i węglowodany proste (sacharoza, fruktoza, glukoza czy sorbitol) a w całym owocu znajdziesz również cenny dla zdrowia błonnik, który spowalnia wchłanianie cukru owocowego do krwi. Dzięki temu owoc jedzony w całości i z umiarem nie odprowadzi do wahań glikemii co jest przede wszystkim ważne u osób z cukrzycą.
Z wyżej wymienionych przyczyn sok w diecie małego dziecka jest wskazany najwcześniej po ukończeniu 1. roku życia. Nawet wtedy nie powinien być jednak traktowany jako napój kojący pragnienie, ale raczej jako zastępstwo owocu w sytuacji gdy jest on trudniejszy do przyjęcia (np. podczas choroby). Zbyt liberalne korzystanie z soków w diecie dziecka niesie za sobą również takie zagrożenia jak:
– zastępowanie mleka sokiem, co pozbawia dziecko białka, żelaza czy mikro i makroelementów
– zagrożenie próchnicą przy zbyt częstym popijaniu soku z butelki lub kubka
– zakażenie salmonellą, escherischią coli i cryptosporidium przy częstym piciu soków niepasteryzowanych
– negatywny wpływ na metabolizm antybiotyków (sok z cytrusów) lub leków przeciwbólowych (sok z jabłek)
Czy to znaczy, że wyciskarka nie powinna mieć w ogóle styczności z dziećmi? Bynajmniej! Jedną z największych zalet wyciskarek wolnoobrotowych jest możliwość przemycenia mniej smacznych warzyw właśnie w postaci soku. Trudno jest nakarmić dziecko natką pietruszki, szpinakiem, jarmużem czy brokułami. Wystarczy je jednak wycisnąć z niewielką ilością soczystego owoca a nasze dziecko wypije szklankę zielonego napoju ze smakiem. Taki sok – wyciskany na bazie warzyw i ziół z dodatkiem owoców do smaku – możemy traktować jako wartościowy suplement diety pełny antyoksydantów, witamin i cennych barwników roślinnych o działaniu antynowotworowym. Gdy będziemy się stosować do tych zaleceń soki z wyciskarki podawane dzieciom będą nie tylko smaczne ale też naprawdę zdrowe.