fbpx

Zasady działania wyciskarek wolnoobrotowych

Jak dowodzą badania, świeżo wyciskane soki bazujące na naturalnych składnikach to doskonała propozycja nie tylko dla osób na diecie. Te kolorowe i pyszne propozycje dostarczają nam wielu witamin, a co za tym idzie wspierają odporność i ogólną kondycję organizmu. Dodatkową zachętą do ich spożywania jest fakt, że dzięki nowoczesnym urządzeniom doskonałej jakości możemy przygotować je samodzielnie w zaciszu naszego domu.

Jedną z najczęściej wybieranych propozycji jest wyciskarka wolnoobrotowa, która różni się od tradycyjnych sokowirówek sposobem pracy i uzyskiwanymi efektami. W trakcie jej stosowania nie dochodzi do utlenienia soku, a to oznacza, że spożywane kompozycje zachowują swoje walory smakowe i prozdrowotne na dłużej. Jednak jak działa wyciskarka wolnoobrotowa? Z jakich elementów się składa? I na co zwrócić uwagę przy wyborze? Na te i inne pytania odpowiada nasz artykuł.

Budowa wyciskarki wolnoobrotowej

Wyciskarka wolnoobrotowa to innowacyjne urządzenie, którego budowa jest starannie przemyślana i dobrana tak, by użytkowanie było wygodne i proste. Cała konstrukcja składa się z elementów, takich jak:

  • otwór do wkładania warzyw i owoców,
  • obracający się ślimak, który miażdży warzywa i owoce,
  • stalowe sito, przez które przechodzi wyciskany sok,
  • otwory wylotowe – na sok oraz suchą pulpę.

Wyciskarka wolnoobrotowa jest więc w gruncie rzeczy zaawansowanym rodzajem prasy. Jej budowa pozwala na przygotowywanie wysokiej jakości soków, które zawierają dużą ilość miąższu, a co za tym idzie posiadają podwyższoną zawartość witamin i związków odżywczych.

Wyciskarki dzielą się w zależności od szczegółów budowy. Jednym z najczęściej spotykanych rozwiązań jest wyciskarka jednoślimakowa, która posiada jeden wałek służący do miażdżenia produktów i wyciskania z nich soku. Wałek ten może być umieszczony poziomo (wyciskarka pozioma jednoślimakowa) lub pionowo (wyciskarka pionowa jednoślimakowa).

Mówiąc szerzej:

  • wyciskarka pozioma jednoślimakowa to urządzenie o większych rozmiarach, które skutecznie radzi sobie np. z zielonymi liśćmi; wadą jest konieczność stałego dociskania składników, co jest najbardziej problematyczne przy twardych warzywach i owocach,

  • wyciskarka pionowa jednoślimakowa, czyli urządzenie, w którym znacznie rzadziej używamy popychacza; w tego typu wyciskarkach możemy spotkać duże wloty, dzięki czemu nie musimy drobno kroić składników.

Istnieje także wyciskarka pozioma dwuślimakowa, która zgodnie ze swoją nazwą posiada dwa wałki miażdżące, ułożone równolegle i zazębiające się w czasie pracy. Są to większe i droższe maszyny, które zazwyczaj pasują bardziej do warunków przemysłowych niż domowych.

Jak działa wyciskarka wolnoobrotowa?

Wyciskarka wolnoobrotowa różni się od klasycznej sokowirówki, która działa szybko, ale jednocześnie “przepuszcza” wartościowe cząsteczki miąższu. Dostępne w naszej ofercie urządzenia są wolniejsze, jednak – co ważne – dokładniejsze i maksymalnie efektywne. Proponowane przez nas wyciskarki działają na zasadzie delikatnego wyciskania przy pomocy specjalnie wyprofilowanego wałka ślimakowego. Wrzucane do wyciskarki owoce i warzywa są więc miażdżone, a nie cięte jak w przypadku sokowirówek. Wyciskany sok przechodzi przez drobne sito, co w najlepszych modelach daje gładki i aksamitny sok.

Najważniejsze parametry techniczne wyciskarek

Dokonując zakupu wyciskarki wolnoobrotowej należy pamiętać, że wybrane urządzenie powinno wyróżniać się najwyższą jakością. Tylko wtedy przygotowywane soki będą w pełni wartościowe, a co za tym idzie korzystne dla naszego zdrowia. Wyciskarka powinna być także łatwa w użyciu.

Główne elementy, na które warto zwrócić uwagę to:

  • ślimak – jeden z najważniejszych elementów wyciskarki; powinien być mocny i solidny i nie wchodzić w negatywną reakcję z żywnością – unikajmy tanich plastików!

  • sito – najczęściej wykonane ze stali nierdzewnej; drobne oczka dają klarowny i gładki sok,

  • wytrzymały silnik – wbrew pozorom nie musi mieć wcale wysokiej mocy (wystarczy ok. 250-300 W); najważniejsze by się nie przegrzewał i pracował cicho,

  • wyposażenie standardowe – każda wyciskarka powinna być zaopatrzona w pojemniki na sok i pulpę; najlepsze modele będą też posiadały dobrze wyprofilowane szczotki, ułatwiające codzienne czyszczenie,

  • dodatkowe sita – czasem dostępne w standardzie a czasem dodatkowo płatne; mogą zwiększać funkcjonalność wyciskarek, w których zrobisz np. gęste koktajle lub owocowe sorbety.

Opublikowano w Blog