Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 8 płatów makaronu lasagne
- 500g pasaty pomidorowej
- ¾ szklanki wody
- 100g mozzarelli
- 1 marchewka
- 50g korzenia selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
Oszukany beszamel:
- 50g serka śmietankowego
- 60 ml śmietany kremówki 30%
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Dodatkowo:
- listki bazylii
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę.Czosnek przecisnąć przez praskę.
Rozgrzać oliwę w MultiGrill – płyta głęboka, następnie dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć i dodać starte warzywa. Podsmażyć 5 minut. Dodać przeciśnięty czosnek i podsmażyć 30 sekund. Dodać mięso mielone i smażyć aż zacznie się delikatnie rumienić.
Całość zalać passatą pomidorową i wodą, dodać bazylię, oregano, sól i cukier. Listki lasagne połamać na parę części i włożyć do sosu, dokładnie pomieszać żeby makaron się nie skleił. Całość przykryć pokrywką. Dusić przez 15 minut w międzyczasie pomieszać. Składniki na sos beszamel wymieszać i wlać do garnka z sosem. Całość wymieszać. Na wierzchu położyć porwaną na kawałki mozzarellę, przykryć pokrywką na 5 minut aż ser się rozpuści.
Podawać posypane bazylią i świeżo mielonym pieprzem.