Lasagne

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
  • 8 płatów makaronu lasagne
  • 500g pasaty pomidorowej
  • ¾ szklanki wody
  • 100g mozzarelli
  • 1 marchewka
  • 50g korzenia selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru

Oszukany beszamel:

  • 50g serka śmietankowego
  • 60 ml śmietany kremówki 30%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • listki bazylii
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Marchewkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę.Czosnek przecisnąć przez praskę.

Rozgrzać oliwę w MultiGrill – płyta głęboka, następnie dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć i dodać starte warzywa. Podsmażyć 5 minut. Dodać przeciśnięty czosnek i podsmażyć 30 sekund. Dodać mięso mielone i smażyć aż zacznie się delikatnie rumienić.

Całość zalać passatą pomidorową i wodą, dodać bazylię, oregano, sól i cukier. Listki lasagne połamać na parę części i włożyć do sosu, dokładnie pomieszać żeby makaron się nie skleił. Całość przykryć pokrywką. Dusić przez 15 minut w międzyczasie pomieszać. Składniki na sos beszamel wymieszać i wlać do garnka z sosem. Całość wymieszać. Na wierzchu położyć porwaną na kawałki mozzarellę, przykryć pokrywką na 5 minut aż ser się rozpuści.

Podawać posypane bazylią i świeżo mielonym pieprzem.